mandag 29. juni 2009

Late sommerdager og gode bøker


Endelig har ferien kommet, og jeg har plutselig tid til å sluke bøker når det skulle passe meg. Det vil si: mens jeg klipper plenen, mens jeg luker ugress, mens jeg rydder, vasker, lager mat osv.

Sommer er lydbok på iPoden. Akkurat nå er det Boktyven av Markus Zusak som underholder meg mens jeg gjør forefallende arbeid i heimen. Fascinerende bok. Spesielt ettersom fortellerstemmen er selveste døden. Anbefaler dere å lese omtalen her.

Ellers er sommeren også engelsk litteratur. Det har blitt tradisjon å lese engelske bøker når jeg er i feriemodus, og i år er første bok ut Slaughterhouse Five, or The Children's Crusade av den amerikanske forfatteren Kurt Vonnegut.
Denne boka ble gitt ut i 1969, og er basert på Vonneguts egne erfaringer som amerikansk krigsfange, hvor han opplevde bombingen av Dresden under andre verdenskrig.

Romanen er en antikrigsbok i science fiction sjangeren. Den handler om soldaten Billy Pilgrim som opplever at tiden oppløses slik at han konstant hopper fram og tilbake mellom hendelser i livet sitt. I starten kan dette være en utfordring for leseren, men etterhvert blir man vant til formen.
Billy forholder seg til "Tralfamadorer", som er klassiske romvesner. De diskuterer forholdet mellom fri vilje og skjebne i menneskets liv. De forteller at de har vært i kontakt med over 31 bebodde planeter i verdensrommet, men bare på jorda er det snakk om en egen fri vilje. Billy Pilgrim støtter deres teori om at det meste i livet er forutbestemt, og dermed ligger det i kortene at krig er uunngåelig. Å stoppe krig er like fånyttes som å stoppe isbreer.
Vonnegut selv er en skarp kritiker til denne form for ansvarsfraskrivelse, og ønsker gjennom boka å vise hva slik tenking fører til.

Da jeg begynte å lese om planeten Tralfamadore, slo det meg at det er her Madrugada har hentet albumtittelen til sin femte skive Live at Tralfamadore fra. Da jeg søkte det opp på nett, viste det seg å stemme. Bandmedlemmene i Madrugada er Kurt Vonnegut fans.
Jeg støtter dem.
Selv om jeg ikke har lest ut boka enda, er det noe med den svarte humoren og det direkte språket, som gjør at Vonnegut antakerligvis vil ende på lista mi over lesverdige forfattere; og det til tross for at jeg ikke er science fiction fan!

mandag 15. juni 2009

Ny oversettelse fra Japan


I fjor vår hadde vi besøk av Yngve Johan Larsen, en tidligere Kippermo-elev som nå bor, studerer og jobber i Japan.
Han var innom for å snakke litt om oversettelsen han hadde gjort av romanen Battle Royale, skrevet av Koushun Takami.

Nå har Yngve oversatt nok en bok til norsk, og denne gangen er det boka Kjedebrev av Hiroshi Ishizaki.

Dette er en thriller fra Tokyo som handler om tre forskjellige jenter som blir invitert til å skrive en kjedebrev-roman på nett. Invitasjonen kommer gjennom en anonym sms, men jentene synes det høres spennende og interessant ut så de setter i gang å skrive. De har fått hver sine karakterer de skal gi liv til: En jente, en detektiv, en lærer og en "stalker". Opphavsmannen til ideen gir selv liv til "stalkeren". Plutselig forsvinner den ene karakteren både fra romanen og det virkelige liv, og det blir uklart hva som er fiksjon og hva som er virkelighet. Dermed er spenningen i gang.
Boka blir garantert å finne på biblioteket!

torsdag 4. juni 2009

Bloggertur til Nasjonalbiblioteket på Mo i Rana

I dag reiste bibliotekbloggerne til Mo i Rana for å besøke Nasjonalbiblioteket. Vi hadde først ei økt hvor vi ble informert om nysatsninga www.bokhylla.no og hvor vi fikk presentert for NB hva vi driver med på skolebiblioteket. Deretter ble vi tatt med på en reise i Norges hukommelse.

Det var fascinerende å høre om 45 hyllekilometer med bøker i sikringslageret som ligger i Mofjellet, det var spennende å se utstyret som blir brukt for å digitalisere lydopptak fra f.eks. 1930- tallet, og det var rett og slett stilig å se robotene som opererer Nordens første automatlager.

Jeg tror at både voksne og elever lærete mye på denne ekskursjonen, som markerer slutten på dette skoleårets vellykkede bokblogging.

Vi kan trygt anbefale Det digitale Nasjonalbiblioteket, hvor man kan søke i en million digitale objekter: aviser, bøker, bilder, tidsskrifter, musikkopptak, nettsider, lydopptak, radio og film.

Vi kommer gjerne tilbake!