søndag 16. august 2009

Marki Marco av Terje Torkildsen


"Viss du er far min, kven er eg då? Kven er ein når ein er son til ein folkemordar?"


Marco Morris er en 16 år gammel gutt som bor i byen Moulindam i Belgia sammen med moren sin. Hit har de flyktet etter Srebrenica-massakren i 1995. Dermed tar altså Torkildsen utgangspunkt i det som blir betegnet som det største massemordet i europeisk etterkrigshistorie når han setter rammen rundt hovedpersonen. Som flyktninger er han og moren i fare, og Marco opplever dramatiske hendelser som får han til å reflektere over hvem han egentlig er.

Samtidig som han må leve i skjul, opplever han sin store forelskelse denne sommeren. Han oppdager en naken kvinne i skogen til Markien av Moulindam når han er der for å kikke på fugler. Han fotograferer henne, og etter dette kan han ikke glemme henne.
Madeleine har husarrest denne sommeren og oppholder seg mye i skogen. Marco sniker seg stadig inn for å treffe henne, og etterhvert som han havner i trøbbel, blir hun hans redning. Det viser seg at han redder henne tilbake, og dermed har vi en klassisk ridderhistorie som man bare må like.

Torkildsen ble i år tildelt UPrisen for denne romanen, som han har skrevet i samarbeid med en 10. klasse i Stavanger.
Boka har også fått mye oppmerksomhet i media for sin grove språkbruk, og dermed ble jeg nysgjerrig nok til å lese den.

Det er én person som utmerker seg i så måte, og det er Madeleine. Kanskje hadde det ikke vært nødvendig med alle disse ordene for å skape et bilde av en røff og rebelsk tenåringsjente, men jeg mistenker kritikerne for å ha gått i en eldgammel felle. Hadde det vakt like stor oppsikt om noen av de andre karakterene (les: gutter og menn) i boka hadde ytret seg slik som Madeleine gjør? Neppe. Ung, vakker kvinne med et så grovt språk har før til at boka har fått litt ekstra PR i vår. Trekker det lesere er det helt greit, for boka er god.

Nevnte jeg forresten at den var skrevet på nynorsk? Ikke det, nei? Man glemmer det nemlig ganske fort ettersom det er så god driv i handlingen.

Les mer om boka på Samlaget.no2 kommentarer:

  1. Denne boka har jeg faktisk hør om, og tenk å lese. Men kom aldri så langt. Nå som skolen og nynorsken begynner igjen, er det kanskje en ekstra god grunn til å lese boka :)

    SvarSlett
  2. Ja, den er lettlest og du gjør den nok unna på en dag i ditt tempo:)

    Fin start på skoleåret og nynorsken.

    SvarSlett