onsdag 11. november 2009

Panserhjerte av Jo Nesbø


Endelig har jeg fått lyttet meg ferdig. Det har gått med noen timer sammen med iPoden. 21 timer og 10 minutter, for å være helt presis. Imens har jeg malt en gang tre strøk, gått noen turer, sovnet inn (og våknet langt ut i boka med ørepluggene surret rundt halsen. Ironisk... dødsbra krim!) og grunnet leseloftet mitt ett strøk. For å være helt ærlig har jeg arbeidet ekstra ivrig med maling og pensel den siste tiden for å kunne dra på date med Harry Hole til Kongo, Stavanger, Ustaoset og Oslo.

Jo Nesbø blir stadig bedre. Nå synes jeg han nærmer seg Stieg Larsson i kvalitet hva personskildringer og oppbygging/konflikt angår.
Ikke for det... denne gangen skjønte jeg egentlig ganske tidlig hvem morderen var uten at det spilte noen rolle. Jeg skjønte ikke sammenhengene, og jeg ble stadig overrasket over avledningsmanøvrene til Nesbø.

I denne romanen er det en seriemorder løs igjen, og det er derfor et voldsomt tempo i boka. Ikke bare lurer vi på hvem som skal dø, men drapene beskrives rått og brutalt og vi blir nærmere kjent med torturredskapet "Leopolds eple". Jo Nesbø skåner ikke leseren på noe vis. Likevel blir det ikke sjokkerende på en vulgær måte. Det er rett og slett bare veldig grusomt og kvalmende.
Skal jeg være superkritisk, synes jeg det ble litt mange nær- døden-opplevelser innenfor et kort tidsrom i boka. Det får da være måte på hva selv Harry Holes kropp kan tåle. Likevel tilgir man alt når boka er slutt, for totalpakken er veldig bra!

Panserhjerte er en mørkere bok enn Nesbøs tidligere krimromaner. Harry Hole mistet kjærligheten i forrige bok, og i denne boka mister han også sin far. Dette tvinger han til å reflektere over livet, og selv om han tildels alltid har hatt det, ender det ut i høy grad av selvinnsikt. Han vil ikke skuffe noen, og vet at han ikke er til å stole på. Han lar derfor gode ting i livet gli forbi uten å ta imot, og jeg greier ikke bestemme meg for om han er en tosk i så måte, eller om han bare er et godt og ærlig menneske på tur ned i avgrunnen.
Det det ikke hersker tvil om, er at denne boka er 21 timer og 10 minutter med rå underholdning. Dette blir en snakkis, så sørg for å les den!

3 kommentarer:

 1. Denne boken er høyest på ønskelisten min i år! Jeg gleder meg veldig til å få sitte i romjula å lese. Og enda bedre blir det når det er så mye positivt med boka. Alle skryter av den! :)

  SvarSlett
 2. Den er helt klart årets snakkis:)
  Ser du har fått blogget litt igjen. Bra! Har savnet bloggen din:)

  SvarSlett
 3. hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....

  SvarSlett