onsdag 24. februar 2010

Eg var der - historier vi ikkje må gløyme


Prisbelønnede Gudrun Pausewang har samlet historier fra Tyskland, fortalt av menn og kvinner som var barn og ungdommer rett før, under og etter krigen. De opplevde holdningene og handlingene som preget denne tiden på nært hold, og Pausewang formidler historiene videre i en litterær form.

Som oftest møter vi i skolen tekster og skildringer som er skrevet av jøder. Disse historiene forteller ofte om familier som splittes, konsentrasjonsleire og tyskernes grusomme framferd.
I denne boka blir Hitlers Tyskland betraktet av unge tyskere, som opplever og reflekterer over det som foregår rundt dem. Boka har mange stemmer. Alt fra besteforeldre som helst vil glemme det de opplevde, unge tyskere som motvillig må ta sitt første liv til unge tyskere som gjerne vil tjenestegjøre for landet sitt.
Det som likevel er felles for disse stemmene, er at de skaper forståelse hos leseren for hvordan tyskerne kunne greie å kontrollere sitt folk gjennom hjernevasking og frykt. Mange tyskere følte at de ikke hadde noe valg, andre satte eget liv på spill for å hjelpe desertører og jøder. Dette er fortellinger vi ikke har blitt fortalt før, så jeg anbefaler alle å lese disse 20 historiene som er samlet på 194 sider.

2 kommentarer:

  1. Alltid vondt å lese historien fra illgjerningsmennenes side. Har jo ikke lyst til å forstå dem for godt. Skal likevel prøve.

    SvarSlett
  2. Det synes jeg du skal. Tror du finner noen sterke historier du kan bruke i undervisninga.

    SvarSlett