tirsdag 11. mai 2010

Firer'n


Så var jeg ferdig med "Min kamp - bok 4". Jeg har ikke lest alle fire, altså, men ettersom bok to var utlånt, og jeg visste at firer'n handlet om Knausgårds møte med:
1. Nord- Norge
2. Læreryrket
...fristet det å gå over på denne.
Knausgårds seksbindsverk kan sannsynligvis leses på kryss og tvers ettersom han hopper i tid innad i bøkene. Denne boka foregikk stort sett i Håfjord i Troms etter at han hadde gjort seg ferdig med videregående, så jeg følte ikke at jeg gjorde noe galt da jeg skrevet over de andre to til fordel for denne.

Interessant å lese om en sørings møte med den Nord-Norske kulturen. Man leser alltid om at vi er et bannende, hardbarket og frittalende folkeferd, men her kommer man innenfor døra i hus og heim på en annen måte enn når man leser overfladiske oppsummeringer av uhøytidlige spørreundersøkelser om nordmenn i VG. I boka føler man at intimsonen muligens brytes når fremmede mennesker plutselig står i stua til hovedpersonen, fordi i Nord-Norge går alle på besøk hos hverandre for å slå ihjel litt tid. I allefall ringer man på og ønsker nyinnflyttede velkommen personlig. Man føler kanskje også at den yrkesetiske grensen strekkes vel langt når fjortiser kommer og sitter i stua hos læreren på fritiden fordi de kjeder seg. Vel å merke er læreren her en 18 år gammel søring med alpelue og svart frakk, men en lærer er en lærer.
Dialogen og perspektivet er også gjenkjennelig. Det er en annen stemning i Håfjord enn i Kristiansand. Ingen tvil om det. Man føler også på at alle vet alt og at alle er i relasjon til hverandre i Håfjord, noe som blir forsterket av at fyllenervene til Knausgård har begynt å slå inn dagen derpå. Og fyllekuler er det mange av. Han drikker kanskje ikke mer i Nord-Norge enn han gjorde under russetida heime i sør, men han må stå til ansvar for det han gjør på en annen måte fordi han er lærer. Da er det ikke helt heldig at han lider av svarte hull i hukommelsen etter et bestemt antall enheter alkohol, at han er ekstremt kåt og klar for å debutere seksuelt og at de eneste kvinnfolka tilgjengelig i Håfjord er gifte kollegaer, elever under 16 eller elevenes mødre.

Jeg kan med handa på hjertet si at jeg var litt sliten etter å ha lest denne boka. Ikke ford iden var tungtfordøyelig; tvert imot. Heller fordi jeg følte at jeg hadde vært på fylla i ca 500 sider med dårlig samvittighet overfor arbeidsgiver, mor, elever, venner og kollegaer. Jeg måtte nesten ha det, for Knausgård hadde det ikke, og jeg "var" jo nærmest Knausgård gjennom denne reisen. Så bra skriver han fortsatt... man blir den man leser.

Til slutt kan jeg sakse inn en anmeldelse gjort av min journalistvenn og litteraturkritiker, Torolf E. Kroglund, som ligger på forlaget Oktobers side. Han kommenterer følgende:

”Klassisk fortellernerve … nytt og lesverdig … Det er jo nettopp realistisk og troverdig verket er i sin nærmest pornografiske utbretting av livet i alle sine faser og vendinger … Bind 4 er en pageturner og det er også en roman som får deg til å stoppe opp i lesningen og tenke over eksistensen gjennom uventede (og kanskje halvt glemte) erkjennelser som den unge hovedpersonen gjør seg … noen partier er svimlende gode”

TOROLF E. KROGLUND, AGDERPOSTEN

5 kommentarer:

 1. Det er ikke ofte at en forfatter klarer å skrive like bra i flere bøker. Som regel så er det den første som er bra og resten er ok.
  Det virker som om Knausgård skriver interessante historier ;)

  SvarSlett
 2. Nei, han holder koken. Som jeg pleier si til elevene, må man skive om noe man kjenner til, eller har et personlig forhold til hvis det skal bli bra. Her ligger Knausgård godt an;)
  Har en liten pause nå.. leser annen litteratur.. men ser fram til å begynne på nummer to. Har litt abstinens, kjenner jeg...

  SvarSlett
 3. Det høres ut som om jeg må lese Knausgårds bøker :) Ble litt nysgjerrig. :)

  SvarSlett
 4. Ja, jeg er usikker på om han slår an i din målgruppe. Han fikk jo ikke ungdommens kritikerpris, selv om han var nominert. Du får lese og anmelde, så får jeg høre hva du synes!

  SvarSlett
 5. Skal legge bøkene til i "Må leses" lista mi :)

  SvarSlett