tirsdag 28. juli 2009

Dagbladet kårer Norges krimdronningDenne sommeren har Dagbladet tatt seg tid til å kåre de 25 beste norske krimromanene gjennom tidene. En jury av litteraturkyndige folk har presentert en liste over bøker de synes bør inngå i kåringen, og deretter er det Dagbladets lesere som har stemt. Personlig er jeg overrasket over hvor lite kommersiell listen er. Det var å forvente at Jo Nesbø var bredere representert, etter å ha toppet enhver liste de seneste årene. Det var også noe overraskende at det var "Rødstrupe" som til slutt ble juryens valg.
Dette sier kanskje noe om at listen baserer seg mer på kvalitet enn på fortatternes evne til å markedsføre seg. Det er jo bra! Da er det bare for virkelige krimelskere å shoppe fra Dagbladets liste når de skal lese kvalitetskrim.

Da var det kanskje mindre overraskende at vinneren ble Karin Fossums "Elskede Poona". Juryen har valgt ut fra kvalitet og lister opp flere tildels ukjente forfattere (for folk flest). Karin Fossum har mange et forhold til, og kåringer i Dagbladet kan nok fort bli dreid over på salgstall igjen.
Jeg har ikke noe forhold til Karin Fossum. Jeg har lest "Den som frykter ulven", og den var helt ok.

Vanligvis pleier jeg skygge unna store boklanseringer og bøker som alle leser, men denne gangen skal jeg gjøre et unntak. Jeg har lagt inn "Elskede Poona" på iPoden, og nå tar jeg den med meg på reise. Så får vi se da... Kanskje den er best?

1 kommentar:

  1. At "Rødstrupe" var Jo Nesbøs representant var overraskende. Jeg har jo lest alle bøkene hans, men "Snømannen" er jo den beste. Det er min mening i allefall. :)

    SvarSlett