mandag 29. juni 2009

Late sommerdager og gode bøker


Endelig har ferien kommet, og jeg har plutselig tid til å sluke bøker når det skulle passe meg. Det vil si: mens jeg klipper plenen, mens jeg luker ugress, mens jeg rydder, vasker, lager mat osv.

Sommer er lydbok på iPoden. Akkurat nå er det Boktyven av Markus Zusak som underholder meg mens jeg gjør forefallende arbeid i heimen. Fascinerende bok. Spesielt ettersom fortellerstemmen er selveste døden. Anbefaler dere å lese omtalen her.

Ellers er sommeren også engelsk litteratur. Det har blitt tradisjon å lese engelske bøker når jeg er i feriemodus, og i år er første bok ut Slaughterhouse Five, or The Children's Crusade av den amerikanske forfatteren Kurt Vonnegut.
Denne boka ble gitt ut i 1969, og er basert på Vonneguts egne erfaringer som amerikansk krigsfange, hvor han opplevde bombingen av Dresden under andre verdenskrig.

Romanen er en antikrigsbok i science fiction sjangeren. Den handler om soldaten Billy Pilgrim som opplever at tiden oppløses slik at han konstant hopper fram og tilbake mellom hendelser i livet sitt. I starten kan dette være en utfordring for leseren, men etterhvert blir man vant til formen.
Billy forholder seg til "Tralfamadorer", som er klassiske romvesner. De diskuterer forholdet mellom fri vilje og skjebne i menneskets liv. De forteller at de har vært i kontakt med over 31 bebodde planeter i verdensrommet, men bare på jorda er det snakk om en egen fri vilje. Billy Pilgrim støtter deres teori om at det meste i livet er forutbestemt, og dermed ligger det i kortene at krig er uunngåelig. Å stoppe krig er like fånyttes som å stoppe isbreer.
Vonnegut selv er en skarp kritiker til denne form for ansvarsfraskrivelse, og ønsker gjennom boka å vise hva slik tenking fører til.

Da jeg begynte å lese om planeten Tralfamadore, slo det meg at det er her Madrugada har hentet albumtittelen til sin femte skive Live at Tralfamadore fra. Da jeg søkte det opp på nett, viste det seg å stemme. Bandmedlemmene i Madrugada er Kurt Vonnegut fans.
Jeg støtter dem.
Selv om jeg ikke har lest ut boka enda, er det noe med den svarte humoren og det direkte språket, som gjør at Vonnegut antakerligvis vil ende på lista mi over lesverdige forfattere; og det til tross for at jeg ikke er science fiction fan!

2 kommentarer:

  1. Sommer er helt klart bøker. Og lydbøker er perfekte i sola.
    Jeg er heller ingen Science Fiction fan, men boka hørtes jo bra ut. :) God Sommer.

    SvarSlett
  2. Hei Mette! Jeg liker at du liker denne Kurten også! Og er den SciFi så liker jo jeg og det!? men jeg husker den som mest ankret til jorden og Dresden.

    k

    SvarSlett