torsdag 26. februar 2009

ET DUKKEHJEM - Henrik Ibsen


Alltid like aktuelle Ibsen. At Nora forlot mann og barn på 1800-tallet for å realisere seg selv, vil kanskje alltid stå som et symbol på kvinnefrigjøringen. At feminisme blir kalt "noraisme" i Kina forteller noe om at litteratur kan være grensesprengende og skape forbilder for mennesker som trenger ledestjerner for å tro på noe bedre. Gjennom å se et teaterstykke hvor en undertrykt kvinne viser sin styrke og forlater hjemmet, får kvinner andre steder i verden mot til å bryte ut av sine trange og kvelende rom.

Og vi i Norge kan jo tro at dette bare gjelder kvinner i andre deler av verden. Er lerkefuglen død? Er Torvald en utdøende rase blant norske menn? Har vi kvinner noen dører å slå opp i Norge i dag?
Anette Sagen... vår tids Nora.
Hvor utrolig er det ikke at historiens første hopp- VM for kvinner skjer i februar 2009, fem år etter at Sagen kjempet en beintøff kamp mot Torbjørn Yggeseth og det internasjonale skiforbundet. Et forbund som hadde bestemt at kvinner ikke fikk konkurrere i bakker over K90 eller i skiflygning. Å ikke få konkurrere fordi man er kvinne? Ærlig talt. Vi fikk stemmerett i 1913!
Ibsen er fortsatt like aktuell. Det er derfor han er verdens nest mest spilte dramatiker; etter Shakespeare.

Les dramaet her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar