tirsdag 10. februar 2009

Sværmere av Knut Hamsun


Denne vinteren har vi lest Sværmere med 10.klassene på Kippermoen ungdomsskole. Det har vært morsomt å undervise elevene, for mange har fått sansen for Hamsun gjennom møtet med Ove Rolandsen.
Spesielt positivt er det at mange synes Hamsun skriver morsomt og frodig, og at han har gode personskildringer.
Ekstra heldige var vi kanskje da vi fikk drahjelp med NRK-serien "Himmelblå", hvor kjekkasen Roland går rundt og svermer på Ylvingen, og har klare likhetstrekk med Hamsuns storsjarmør. Tilfeldig? Tja...

I tillegg til å lese boka, så vi filmatiseringen "Telegrafisten", hvor Bjørn Floberg kler rollen som den store Rolandsen.
Da vi diskuterte forskjellene mellom bok og film, mente elevene at filmen var tydeligere på erotiske elementer. Der boka antydet ting, tok filmen det helt ut. Det er vel ofte slik det er.

Uansett bør boka leses. Det er en kort roman med relativt muntlig og lett språk til å være utgitt i 1904. Den er full av humor og gode kraftuttrykk slik som: "Jeg skal olivenolje deg".
Hamsun var en god forfatter, og skal du lese ei bok av han i Hamsunåret, så er dette en god
start!

Les Sværmere her.

1 kommentar:

  1. Hei :-) Kan du hjelpe meg litt.. Jeg lurer på hva som er budskapet i filmen/boken og hvem som er mottakergruppen!! Mvh. Sofia

    SvarSlett