mandag 20. april 2009

Harens år - Arto Paasilinna


Harens år handler om hvordan en liten hare kan forandre et liv.
Journalisten Vatanen og hans fotografvenn er ute på oppdrag i de finske skoger da en hareunge hopper foran bilen. Hareungen skader foten, og Vatanen får en umiddelbar omsorg for dette vesenet. Så stor er omsorgen, at han bestemmer seg for å forlate sivilisasjonen og det livet han har i byen til fordel for skogen og det enkle liv. Han forlater dermed en slem kone og avisjobben som han egentlig ikke liker, og starter på en eventyrlig ferd gjennom Finland hvor han møter på alle slags mennesker, dyr og utfordringer. For å si det slik, alle møtene er morsomme og bemerkelsesverdige på sin måte, og man bevarer bildene i hodet i lang tid fordi de er så originale og sprø.
Jakten på det enkle liv, og flukten fra samfunnet er et tema som jeg har berørt før. På en måte føles det som om Erlend Loe har et forhold til Paasilinnas litteratur når jeg leser denne boka. Kan det være her han har hentet inspirasjonen til vennskapet mellom mann og skogsdyr? Vi vet jo at Loe har skrevet Fakta om Finland, så noe der borte må jo ha inspirert han? Og gjett hva.. Paasilinna og Loe har samme forlegger i Italia. (uten at det er noe bevis for at Loe liker Paasilinnas bøker, eller overhodet har lest noe av han).
Denne boka er, som den forrige jeg leste, utrolig lettlest. 159 sider gikk på en flytur tur/retur Mosjøen/Oslo.
Den er delt inn i korte kapitler, som hver for seg forteller sine historier mens Vatanen reiser gjennom Finland uten annet mål for øye enn å skaffe seg litt mat og leve på tilfeldigheter.
Dette er en bok jeg anbefaler til folk som liker overraskelser og gode fortellinger, til folk som liker søte dyr, men hater fugler, til folk som tåler lukta av heimkok og skogbranner, og som ikke blir støtt over at for lengst døde folk prøves gjenopplivet. Blant annet...for her er så mye, mye mer! Velbekomme.

5 kommentarer:

 1. Arto Paasilinna skriver visst veldig bra! Fikk lyst til å lese en bok kanskje.
  Har du noen bøker av ham på biblioteket?

  SvarSlett
 2. Ja, jeg har flere! Bare meld behov...

  SvarSlett
 3. Skal jeg gjøre:)
  Er egentlig biblioteket åpent nå av og til?
  Det er litt stusselig med et så flott bibliotek, når det ikke kan brukes.

  SvarSlett
 4. Jeg er ikke så lite impregnert over lese- og skrivelysten og vijen og evnen. Kult også med en felles favorittfinneforfatter!

  SvarSlett
 5. Hehe... ja, du den entusiasmen din smitta visst over på meg! Så gjenstår det å se om elevene lar seg besmitte:)

  SvarSlett