søndag 19. april 2009

Kverneland amputerer Hamsun


Steffen Kverneland er kjent for sine humoristiske illustrasjoner av klassisk litteratur, utgitt i Amputerte klassiskere IIV. Her har han tegnet nyversjoner av blant annet Snorres kongesagaer, J.R.R. Tolkien, Dante, Ragnar Hovland og Dag Solstad.

I april tolker han Hamsuns liv og verk i Dagbladet i fire episoder. Hittil har vi fått smakebiter fra Nobelprisen og Sult.

Kvernelands amputerte klassikere står i en særstilling i det norske tegnemiljøet. Amputasjons- teknikken består i å illustrere bruddstykker av kjente litterære verk, resultatet blir politisk satire og en egenartet litteraturkritikk. Om dette sier tegneren selv (Haugesunds avis 12.11.01): ”Det går et skille mellom sjikane og hyllest. Jeg liker å sjikanere forfattere ved å illustrere deler av bøker som er dårlig eller latterlig skrevet, gjerne med forfatteren selv i hovedrollen, Andre ganger illustrerer jeg gode, inspirerende bøker. Da følger jeg heller tekstens intensjoner. En tommelfingerregel er at når jeg illustrerer Hamsun eller Sandemose, da er det hyllest, når Kjærstad eller Bjørnstad, da er det sjikane.”

Ettersom det er Hamsunår i år, er det artig å lese Kvernelands tolkning av forfatterskapet. Kanskje en idé å ta vare på disse tegneseriene til en eventuell muntilg eksamen? Hvem vet hva en kan få bruk for. Det er uansett et stort pluss å ta med dagsaktuelt stoff i slike sammenhenger.

Kilder:
http://www.haugesund.kommune.no/om-haugesundsforfattere/kverneland-steffen-article1627-1589.html

http://www.nb.no/hamsun2009/aktuelt_h09/hamsun_amputert

http://gfx.dagbladet.no/magasinet/2002/03/16/kverneland.jpg
2 kommentarer:

  1. Interessant:) Er det noe sted man kan finne disse tegningene?

    SvarSlett
  2. Du kan gå inn på de linkene jeg oppgir. Ellers finnes de i Kvernelands "Amputerte klassikere", som er egne utgivelser. Mulig du finner de på nett:)

    SvarSlett