torsdag 19. mars 2009

Sinna Mann


Animasjonsfilmen "Sinna Mann" hadde premiere i går, 18.mars, i forbindelse med åpningen av Redd Barnas kampanje mot vold i hjemmet. Filmen, som er laget av Anita Killi, er basert på ekteparet Gro Dahle og Svein Nyhus' bok ved samme navn.

Denne boka ble skrevet på oppfordring av bl.a. Alternativ til Vold i 2003, som samtalebok for store og små om et tema som er vanskelig, nemlig familevold og vold mot barn. Da boka kom ut, mente mange at dette var for sterk kost. Andre opplevde at vanskelige tema ofte kan tas opp gjennom å snakke om bøker, og at dette er en fin måte å bearbeide følelser på. Boka ble tildelt Kulturdepartementets bildebokpris samme året som den kom ut og har blitt satt opp på teaterscener rundt om i landet.
Billedboka handler om gutten Boj og hans hverdag hjemme; som alt i alt dreier seg om å føle på hvilket humør faren er i til en hver tid:
«Boj lytter. Det er noen i stua. Det er Pappa. Er Pappa stille? Er Pappa glad? Er Pappa rolig? Ja. Nå er Pappa rolig. Nå er Pappa glad! Se så glad Pappa er! Han er blid som epler på bordet og rosiner i en gul skål…Eplekakeblid.»
Mammaen til Boj er nervøs og prøver å forbygge alle eventuelle sinneutbrudd ved å hysje på Boj, som ikke sier et ord. Boj lurer på om det er hans skyld at pappa er sint og voldelig.
Det som er fascinerende med bildebøker er hvordan bilder og tekst underbygger hverandre, utfyller hverandre, og av og til motsier hverandre for å skape ekstra sterke kontraster.
Gro Dahle og Svein Nyhus samarbeider godt.
Gro bygger opp stemningen med språket, og teksten dundrer avgårde i takt med Bojs hjerteslag. Ord repeteres helt til de bare blir lyder og babbel, slik barnet ofte gjør når de ikke vil høre mer på foreldres krangling.
Svein sine illustrasjoner er dystre i fargene, med unntak av rødt fargeinnslag i pappas panne og på pappas knoker. Rødt signaliserer fare. Pappa tegnes større og større jo sintere han blir, og forholdet mellom menneskene illustreres godt gjennom måten de er plassert i forhold til hverandre i bildet.
Alt i alt uttrykkes Bojs angst veldig godt gjennom ordene og bildene i boka.

Bojs løsning på problemet er å skrive brev til kongen og be om hjelp, for kongen må vel kunne ordne opp:
«Kjære Kongen, skriver Boj. Pappa slår, skriver Boj. Er det min skyld? Skriver Boj.»
Da animasjonsfilmen hadde premiere på Gimle Kino i går, var kong Harald tilstede. Han la ikke skjul på at historien til Boj rørte hans innerste.

Les mer:

2 kommentarer:

  1. Åh, visste ikke at denne var filmatisert! Boka er helt spesiell, spør du meg - leste den høyt for ei av niesene mi for noen år siden, og midt i boka fikk jeg helt uventet en kjempeklump i halsen og måtte ta en pause i lesinga for å svelge som en gal..! "Ka e det, tante?", kom det fra Julie på 4, og jeg var nødt til å innrømme at boka gjorde meg litt redd. "Æ e åsså redd", kom det fra henne mens hun blunket vekk en tåre. Tante: "Ska vi hopp over nån sie og sjå om alt går bra tel slutt?". Nikk til svar.
    AE:)

    SvarSlett
  2. Ja, den er skikkelig nervepirrende. Alle tingene i boka står liksom og vipper på en kant, og vi vet at hvis noe faller ned blir pappa kjempesint. Det er helt utrolig hvordan pappa vokser og vokser jo sintere han blir, mens Boj blir mindre og mindre. Og mamma er liksom bar i periferien... Må nok kjøpe filmen når den kommer på DVD. Fin å bruke i undervisninga.

    SvarSlett