tirsdag 10. mars 2009

Juleoratoriet - Göran Tunström


Göran Tunström (1937-2000) var en svensk forfatter som vokste opp på det lille stedet Sunne i Värmland, og det er her handlingen i Juleoratoriet for det meste utspiller seg. Romanen ble utgitt i 1983, ble tildelt Nordisk Råds litteraturpris i 1984, og ble filmatisert i 1996. Tunström er kjent for sin personlige og til dels selvbiografiske skrivestil.

Som tittelen tilsier, er Johan Sebastian Bachs "Juleoratoriet" en rød tråd gjennom hele romanen. Det starter med at Solveig Nordensson dør på tragisk vis den dagen det lokale koret skal framføre Bachs "Juleoratoriet", etter ti års forberedelser.
Romanen starter in medias res i det Victor, Solveigs barnebarn, mange år etter er i ferd med å fullføre oppsetningen av "Juleoratoriet" hjemme i Sunne. Slik knytes den røde tråden sammen på en vakker måte. Resten av romanen fortelles retrospektivt.

Vi følger tre generasjoner menn, som etter Solveigs død preges av savn og tap. Solveigs ektemann, Aron, forsvinner inn i tausheten og blir en mager støtte for barna Sidner og Eva- Liisa. Sidner er da 12 år, like gammel som Tunström selv var da han mistet sin far. Aron lever ut sin sorg og lidenskap gjennom brevvelksling med en like fortapt kvinne fra New Zealand, som heter Tessa Schneideman. Da han omsider bestemmer seg for å reise ned for å redde henne fra fortapelsen, ender han opp med å ta sitt eget liv på veien ned. Han lar Tessa leve i lengsel og smerte, noe som ender med at hun mister forstanden.

Hovedpersonen i boka er Arons sønn, Sidner. Vi følger historien gjennom hans øyne. Han knytter seg til mennesker som kan støtte ham gjennom sorgen, da spesielt bestevennen Splendid, men også forfatteren Selma Lagerlöf og en ung kvinne som heter Fanny. Han pleier å spille piano for Fanny, og aldersforskjellen til tross, blir dette hans erotiske oppvåkning. Fanny slipper han til en eneste gang, og etter dette ene samleiet kommer Victor til verden. Fanny reiser bort, og Sidner får aldri ta del i oppdragelsen av sønnen. De treffes kun sporadisk, og da uten at Victor vet at Sidner er faren.
Det kommer plutselig en etterlysning av Aron fra New Zealand, og Sidner skjønner etterhvert at faren er død. Når han i tillegg innser at en ung kvinne har ventet forgjeves i New Zealand, bestemmer han seg for å reise ned å rette opp den skaden faren har gjort. Det ender med at han finner Tessa og gifter seg med henne.

I en alder av 15 år møter Victor sin far igjen. Sidner kommer en tur tilbake til Sunne, hvor Victor i mellomtiden har levd et overbeskyttet og usosialt liv sammen med sin vakre og affekterte mor. Det skapes umiddelbart sterke bånd mellom far og sønn, og historien veves tilbake til Solveig, familen Nordessons lyspunkt og kjærlighet. Etter dette bestemmer Victor seg for å fullføre det bestemoren aldri fikk ta del i.

Jeg elsker gode historier, og denne romanen forteller mange. Handlingen nærmest løper fra den ene bemerkelsesverdige fortellingen til den andre, og ettersom disse inneholder både glede, sorg og latter, greide de å røre ved noe langt inni hjertet mitt. I tillegg er språket til Tunström poetisk, klokt og vakkert. Selve høydepunktet for meg var at han hadde skrevet inn en litterær skikkelse som Selma Lagerlöf, den første kvinnelige forfatteren som fikk Nobelsprisen i litteratur (1909), og som også kommer fra Värmland.

Sidner skrev mange kort til Victor mens han var i New Zealand, som han aldri fikk. Her uttrykker han lengselen til sønnen:
"Nært og Fjernt er ofte ikke et spørsmål om avstand, men om holdning. Til Gud er det nøyaktig like langt. (...) Våre tanker er min vikelighet og min tanke 'nå' tvinner seg inn i din tanke 'nå' når du leser. 'Her'har min tanke plassert min kropp 'for lenge siden'. Victor, hvor jeg enn begir meg herfra, må jeg nærme meg deg!"

4 kommentarer:

  1. Høres ut som en fantastisk spennende bok:D
    Spilte forresten Juleoratoriumet av Bach i fjor vinter. Enestående godt verk:) Hørte du på musikken mens du leste boka?

    SvarSlett
  2. Nei, faktisk ikke:) Jeg har hørt Juleoratoriet framført i Nidarosdomen, og det var flott! Det er mye musikalitet i språket til Tunström. Nydelig bok...

    SvarSlett
  3. Hvordan går det med bibliotekssiden?

    SvarSlett
  4. Vi har layouten klar, men venter på at IKT-folka skal ha tid til å hjelpe oss med det tekniske. Målet er å få den opp mellom vinterferie og påskeferie. De har hatt det litt travelt med å sette opp de nye pc-ene i det siste...

    SvarSlett